De angst regeert Grebbelinie

Een Van Oort-productie.

Een muzikale videovoorstelling van Lexiconvalley op de Schalmdijk, onderdeel van de Grebbelinie bij Veenendaal, tijdens Festival Boven Water.

Angst is overal en van alle tijden. Angst beklemt en angst fascineert. Angst voor het onbekende, angst voor overheersing, voor terrorisme, voor de dood. De gebeurtenissen die onze angsten voeden, nemen steeds weer andere vormen aan. Daarover gaat de muzikale beeldende voorstelling ‘De Angst Regeert’.

Niet voor niets vond de voorstelling ‘De Angst Regeert’ plaats op Batterij op de Schalmdijk, onderdeel van de Grebbelinie. Angst werd hier een realiteit toen op 13 mei 1940 de Batterij op de Schalmdijk met haar bunker onder vijandig artillerievuur kwam te liggen. De eerste dode was binnen enkele uren een feit.

Deel 1: Door de muzikale verhaallijn en de rijke variatie aan archiefmateriaal uit die tijd, wordt de geschiedenis van deze plek weer tot leven gebracht We nemen het publiek via historische filmbeelden van de Grebbelinie mee terug naar het moment waarop een klein groepje soldaten op Batterij op de Schalmdijk de Duitsers probeerde te  weerstaan.
Deel 2: Met de angst als thema worden de historische beelden van deze plek via filmbeelden uit de afgelopen eeuw verbonden met het heden en de toekomst. Van de Grebbelinie tot Afghanistan, van Dr. Frankenstein tot terrorist, van Ebola tot computervirus, van Joint Strike Fighter (JSF) tot Playstation.

 

Lexiconvalley is een kunstenaarsgroep die locatievoorstellingen brengt met een combinatie van beeldende kunst en muziek. Bij ‘De Angst Regeert’ op Batterij de Schalmdijk bestond de kunstenaarsgroep Lexiconvalley uit: Beeldend kunstenaar/videographer: Michael Fleming Componist en live muzikant: Theo Sieben Trompettist: Eduard Post Koor: Vocaal Ensemble Vivafiësta, Wageningen Acteur, voice-over: Michel Sluysmans 3D design: R.Wilmans-Sangwienwong Game design: Niels Hijazze Archiefmateriaal: Bert Rietberg, Friesch Filmarchief, Leeuwarden Ondertiteling: P2P Ondertiteling BV, Peter van Loenhout Productie, zakelijke leiding en regie: Ger van Oort Assistent bouwers op locatie: Gertjan Koele, Luuk Obbink, Sylvia Schinkel.

Mede mogelijk gemaakt door: Festival Boven Water, Stichting Grebbelinie, AV Point, Staatsbosbeheer, P2P Ondertiteling BV, Peter van Loenhout, Geurtsen BV, loon- en verhuurbedrijf, Compact Rent, Lagerweij, Renswoude.

 

Overzicht in beeld

ger-angstregeert2_960-1ger-angstregeert2_960-2ger-angstregeert2_960-3ger-angstregeert2_960-4