De angst regeert Pampus

Een Van Oort-productie.

Een muzikale videovoorstelling op forteiland Pampus van Lexiconvalley tijdens Festival Op De Bres.

Angst is overal en van alle tijden. Angst beklemt en angst fascineert. Angst voor het onbekende, angst voor overheersing, voor terrorisme, voor de dood. De gebeurtenissen die onze angsten voeden, nemen steeds weer andere vormen aan. Daarover gaat de muzikale beeldende voorstelling ‘De Angst Regeert’.

Met de gedachte ‘De Angst Regeert’ wordt het eiland Pampus nader onder de loep genomen. De oorsprong van het ontwikkelen en de bouw van forteiland Pampus is gebaseerd op het gerucht van het bestaan van ‘Die Wespe’: Alleen al het gerucht dat de Duitse ‘KaiserlicheKriegsmarine’ over een afschrikwekkend wapen beschikte in de vorm van ‘Die Wespe’ was al voldoende om in grote ongerustheid te raken. Met het toch wel enigszins op de hoogte zijn van de in de 19de eeuw sterk gewijzigde methode van oorlogsvoering en de wetenschap dat er ‘moderner oorlogstuig’ bestond, was dat ook wel te begrijpen. Onder die omstandigheden zal nuchter denken minder eenvoudig zijn geweest. (bron: De geschiedenis van Pampus)

Forteiland Pampus is voltooid in 1895 en nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt.

Deel 1: Door de muzikale verhaallijn en de rijke variatie aan archiefmateriaal uit die tijd, wordt de geschiedenis van deze plek weer tot leven gebracht. We nemen het publiek via historische (film)beelden en muziek mee terug naar het ontstaan van forteiland Pampus. In de geschutskoepel, onderdeel van het ondergrondse fort, begint de voorstelling met een korte historie van de Stelling van Amsterdam en het ontstaan van Pampus. Het publiek wordt zich bewust van de ruimte, de betekenis van de plek en staan letterlijk midden in het fort.
Deel 2: Met de angst als thema wordt het ontstaan van het forteiland Pampus via filmbeelden uit de afgelopen eeuw verbonden met het heden. Van het ontstaan en de geschiedenis van Forteiland Pampus tot Afghanistan, van Dr. Frankenstein tot terrorist, van Ebola tot computervirus, van Joint Strike Fighter (JSF) tot Playstation.

 

Lexiconvalley is een kunstenaarsgroep die locatievoorstellingen brengt met een combinatie van beeldende kunst en muziek. Bij ‘De Angst Regeert’ op forteiland Pampus bestond de kunstenaarsgroep Lexiconvalley uit: Beeldend kunstenaar/videographer: Michael Fleming Componist en live muzikant: Theo Sieben Trompettist: Guido Former Acteur, voice-over: Michel Sluysmans 3D design: R.Wilmans-Sangwienwong Illustraties: Lex Tempelman 3D animatie: Studio Harm Hasenaar, Muiden Archiefmateriaal: Peter Claesen Ondertiteling: P2P Ondertiteling BV, Peter van Loenhout Productie, zakelijke leiding en regie: Ger van Oort

Mede mogelijk gemaakt door: Festival Op De Bres, Stelling van Amsterdam, P2P Ondertiteling BV, Peter van Loenhout, Forteiland Pampus.

 

Overzicht in beeld

ger-angstregeert-480x715-1ger-angstregeert-960-4